Return to the home page...

Go Back   Moyer Marine Atomic 4 Community - Home of the Afourians > Introductions

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #126   IP: 67.237.237.50
Old 09-20-2015, 10:29 AM
toddster toddster is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 386
Thanks: 5
Thanked 14 Times in 13 Posts
Aye Aye. (It was the buzzer ground.) I was thinking of thinking of some clever circuit that would activate a flashing LED to indicate that the alarm was silenced, but I had finished my beer by that point.
Reply With Quote
  #127   IP: 67.237.237.64
Old 10-25-2016, 08:51 PM
toddster toddster is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 386
Thanks: 5
Thanked 14 Times in 13 Posts
Here's an idea that's been growing on me. I spotted this in several photos on the blog of a guy who sailed an Ericson 29 across the Pacific.


It's never mentioned explicitly (as far as I can tell - half of the blog is in Danish) but it appears that he's replaced the lower drop board with an instrument pod and relocated the engine gauges there. The lower board (and maybe the second) would be locked in place all the time off shore anyway, so no real loss of function. Not sure about the inconvenience of stepping over it while at anchor or in-shore. Maybe one could arrange to "unplug" the electrics and stow it?

I wouldn't do it quite like that, but it does neatly get all the wires out of the sail locker, shorten up the wire runs, and provide easy access for maintenance. And my hatch boards need replacement soon, anyway.

After a few years of use, I've realized that the sailing instruments need to be on the centerline, too. I've had a few close calls (and *ahem* a firm grounding) because I was hiked out to starboard, and couldn't read the depth gauge over on the port side. They'd probably go up high though, in a pod above the hatch. But I still need to decide whether to stick with the sliding hatch and drop boards arrangement, or try to fit a watertight hatch in there.

Reply With Quote
  #128   IP: 67.237.237.64
Old 10-25-2016, 09:30 PM
toddster toddster is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 386
Thanks: 5
Thanked 14 Times in 13 Posts
Arcturus Atomic 4 in 2016

Haven't really used the engine much this year, but did a few upgrades at one point.

The main thing was cleaning up some of the tangled wiring and hoses in the engine compartment. Well, there's still room for improvement, but it seems safer than it was before. Installed a proper grounding bus and cleared away all the scabbed-on ground wires from the engine. Installed a fuse block for the previously unfused engine circuits. Bypassed the sketchy non-functional cockpit ammeter with a short 4-ga. wire directly to the starter lug. Upgraded to Groco strainer. Then finally installed the Moyer EWDS, which added a bunch more wires after I'd just got done cleaning up all the extraneous wiring!



I was mildly unhappy with the EWDS package configuration. All the wires come straight out the back, which means it can't be mounted flush. Seems like they ought to come out one of the long sides, instead. I ended up making another hole and mounting the box in the water tank compartment, with the wires sticking into the engine compartment. Then I used the protruding screws to attach cable and hose clamps.


Sort of engine-related: I made a new enclosure for a new main hot bus and got rid of the rats nest of hot wires inside the galley cabinet. Left a little room for expansion.

Reply With Quote
  #129   IP: 72.218.175.163
Old 10-26-2016, 08:11 AM
alcodiesel's Avatar
alcodiesel alcodiesel is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 86
Thanks: 1
Thanked 14 Times in 10 Posts
Nice looking work Toddster. I just realized you are Ericson Toddster, too! (I am not supercharged, thus a little slow on the uptake)
__________________
Bill McLean
'76 Ericson 27
Valhalla
Norfolk, VA
Reply With Quote
  #130   IP: 24.152.132.65
Old 10-26-2016, 08:29 AM
ndutton's Avatar
ndutton ndutton is offline
Afourian MVP
 
Join Date: May 2009
Location: Torrance, CA
Posts: 7,076
Thanks: 70
Thanked 485 Times in 336 Posts
There were two nylon mounting bushings included in the EWDS kit to mount the module with wires and ethernet port in the orientation you preferred.
Reply With Quote
  #131   IP: 67.237.237.64
Old 10-26-2016, 12:45 PM
toddster toddster is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 386
Thanks: 5
Thanked 14 Times in 13 Posts
Yes. Sorry, but I found mounting the box out on the end of those skinny bushings to be a pretty sketchy proposition. If I had wanted to suspend it in space, I'd have replaced them with a couple of plastic blocks. But the unit would stick out way too far and access to the connectors would still be poor. I might have used the same plastic material to make a bracket, so that the side of the unit was flush against the bulkhead and the wires pointed down, but by the time I thought of that, the hole was already drilled.
Moral of the story: Relax and have a beer before drilling holes.
Reply With Quote
  #132   IP: 24.152.132.65
Old 10-26-2016, 08:50 PM
ndutton's Avatar
ndutton ndutton is offline
Afourian MVP
 
Join Date: May 2009
Location: Torrance, CA
Posts: 7,076
Thanks: 70
Thanked 485 Times in 336 Posts
The bushings were intended to allow mounting the module with it's back against a bulkhead without deflecting the mounting flanges, not suspend it in space.

Sorry you found it not to your liking.
Reply With Quote
  #133   IP: 67.237.237.64
Old 10-27-2016, 12:20 AM
toddster toddster is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 386
Thanks: 5
Thanked 14 Times in 13 Posts
Ah, I see. Somehow that didn't occur to me either. That would have been the next iteration. Another 90. Makes more sense now.

Last edited by toddster; 10-27-2016 at 12:24 AM.
Reply With Quote
  #134   IP: 24.152.132.65
Old 11-01-2016, 07:00 PM
ndutton's Avatar
ndutton ndutton is offline
Afourian MVP
 
Join Date: May 2009
Location: Torrance, CA
Posts: 7,076
Thanks: 70
Thanked 485 Times in 336 Posts
Took a few pictures today of the intended module mount using the provided bushings.
Attached Images
   
Reply With Quote
  #135   IP: 67.237.228.97
Old 03-15-2017, 10:43 PM
toddster toddster is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 386
Thanks: 5
Thanked 14 Times in 13 Posts
And I found those spacers rolling around in the chart table. But that's not today's problem.

No coolant flow upon startup last week. As suspected, the Sherwood R30G raw water pump needed a new impeller. Also the cam was worn and broken, which probably caused the impeller to shred.

So: new impeller, new cam. Still no flow.

They appear to have sent me a brass cam instead of a bronze one. (No choice was offered.) But it seems to fit just the same.



All hoses are clear. There is some suction required to overcome resistance from the water flow sensor. Some pressure required to fill up the standpipe. But I can't even get more than an anemic trickle with the output hose removed, and it's easily stopped with a finger. No pressure developed.

It's pretty easy to blow air through the pump. Maybe too easy? The only trick I have left is order a new case cover, which shows some wear. But how would this suddenly change from last month? And that would put me half way toward the price of a new pump...

Anybody have any other ideas?
Reply With Quote
  #136   IP: 24.152.132.65
Old 03-15-2017, 11:09 PM
ndutton's Avatar
ndutton ndutton is offline
Afourian MVP
 
Join Date: May 2009
Location: Torrance, CA
Posts: 7,076
Thanks: 70
Thanked 485 Times in 336 Posts
I suspect cavity wear. With calipers measure the cavity depth and impeller width. The impeller should be a hair wider than the cavity. If the other way around, that pump is done.

I've been able to resurrect two worn Obedorfers by sanding the pump face (not the cover) on a stationary sander but it's not recommended.
__________________
Neil
1977 Catalina 30
San Pedro, California
prior boats 1987 Westsail 32, 1970 Catalina 22
Facebook comment on our Thanksgiving selfie:
Anyone who can get away with wearing a Def Leppard T shirt to Thanksgiving dinner is da MAN!

Last edited by ndutton; 03-16-2017 at 10:20 PM.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to ndutton For This Useful Post:
toddster (03-16-2017)
  #137   IP: 67.237.228.97
Old 03-16-2017, 12:17 AM
toddster toddster is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 386
Thanks: 5
Thanked 14 Times in 13 Posts
That sounds reasonable. It just really bugs me that the thing could "wear out" while just sitting there over the winter. Something to do with the antifreeze soak, maybe...
Reply With Quote
  #138   IP: 205.210.223.133
Old 03-16-2017, 07:59 AM
Bratina Bratina is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Toronto, Ontario
Posts: 56
Thanks: 71
Thanked 11 Times in 9 Posts
Is the new impeller the same thickness (i.e. depth in the housing) as the old one? I've read that some have been less thick / deep, which could lead to these symptoms.

Have you added a thicker (or, accidentally, a second) gasket to the back of the pump when you replaced the backplate?
Reply With Quote
  #139   IP: 67.237.228.97
Old 03-16-2017, 12:54 PM
toddster toddster is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 386
Thanks: 5
Thanked 14 Times in 13 Posts
Yes and no. Of course I checked these things, but this "new" impeller originally came as a two-pack with the old impeller. I thought maybe the new cam was riding a smidgeon high compared to the old one, so might try lapping that down a bit. But I don't think the cover would seal if that were really the problem.

Dang. It's a perfect day for a sail too. But with the river in flood, I'm not certain I could get back against the current under sail alone. I used to do it on the Hobie 16, but even that was a close thing this time of year.
Reply With Quote
  #140   IP: 67.237.228.97
Old 03-16-2017, 12:58 PM
toddster toddster is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 386
Thanks: 5
Thanked 14 Times in 13 Posts
I guess I could always switch back to RWC for a few days.
Reply With Quote
  #141   IP: 161.213.49.150
Old 03-16-2017, 03:19 PM
JOHN COOKSON JOHN COOKSON is online now
Afourian MVP
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 2,465
Thanks: 20
Thanked 265 Times in 202 Posts
Have you tried priming the pump? As noted in post 136 pump cavities wear. This results in the pump not having as much suction as it used to. If the cavity is not to worn you should be able to get it pumping with a prime and it will work just fine.

TRUE GRIT
Reply With Quote
  #142   IP: 67.237.228.97
Old 03-16-2017, 05:10 PM
toddster toddster is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 386
Thanks: 5
Thanked 14 Times in 13 Posts
Yes I primed it. The system should be self-priming because it's a couple of inches below the waterline. However the water flow sensor (part of the EWDS) impedes most of the flow. I had thought to bypass it temporarily as part of the troubleshooting, but convinced myself that it's working properly.

So... I sanded down the pump cover on my lunch break - removed the wear marks on it. It took a bit of work to remove the deeper groove where the impeller hub rests. Nothing left to lose, if that part is toasted anyway. There's some corresponding wear in the back case, but not as much. Will try it tonight.

Hmm... While I was at it, I pulled my spare Oberdorfer (fresh water) gear-driven pump off the shelf and it seems to be in about the same shape. I guess I should test and rehab all those "spare" units some dark winter day, or get rid of them.
Reply With Quote
  #143   IP: 24.152.132.65
Old 03-16-2017, 06:07 PM
ndutton's Avatar
ndutton ndutton is offline
Afourian MVP
 
Join Date: May 2009
Location: Torrance, CA
Posts: 7,076
Thanks: 70
Thanked 485 Times in 336 Posts
Testing of the flow sensor showed it imparts a 7% restriction. Said the other way around, that means you have 93% flow with it installed. I have mine on the discharge side.
__________________
Neil
1977 Catalina 30
San Pedro, California
prior boats 1987 Westsail 32, 1970 Catalina 22
Facebook comment on our Thanksgiving selfie:
Anyone who can get away with wearing a Def Leppard T shirt to Thanksgiving dinner is da MAN!
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to ndutton For This Useful Post:
Bratina (03-16-2017)
  #144   IP: 67.237.228.97
Old 03-16-2017, 10:05 PM
toddster toddster is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 386
Thanks: 5
Thanked 14 Times in 13 Posts
Success! Well, at least as much flow as I had last year.

I didn't get around to trying to move the flow sensor to the other side of the engine. Whatever small amount of force is required to open the sensor is enough to block most of the flow when there is only a couple inches of head. Still, a little trickle comes through, which should be enough to prime the pump.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pictures of your Ericson 27 or E29 Jason C Ericson 8 04-20-2010 04:35 PM
27' ericson pcb don Exhaust System 1 11-18-2009 02:07 PM
Ericson 29: Sooty spark plugs learking Troubleshooting 2 03-28-2008 04:23 PM
1974 Ericson 27 mwentling Ericson 2 03-28-2008 11:44 AM
1974 Ericson 27 mwentling Drive Train / Propellers 0 03-28-2008 09:57 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.


Universal is a registered trademark of Westerbeke Corporation

Copyright 2004-2017 Moyer Marine Inc.

All Rights Reserved